Samlet sett var 2019 et tilfredsstillende år for Anthon B Nilsen AS. Gode resultater fra eiendom og fra salg av virksomheter, veiet opp for markeds- og driftsmessige utfordringer i utdanningsselskapet Intendia Group.
Etter første kvartal av 2020 er imidlertid resultatene for 2019 blitt veldig mye «snøen-som-falt-i-fjor». Det som tar oppmerksomheten og energien i selskapet nå, er tilpasninger til korona-pandemien og funderinger på hvordan dette vil påvirke oss og verden for øvrig i et lengre perspektiv. I skrivende stund er det usikkerheten som råder.
Ingen vet i begynnelsen av april 2020 hvor lenge krisen vil vare eller hvor omfattende resultatene av den vil bli. I Anthon B Nilsen kan vi konstatere at våre to hovedvirksomheter, Eiendom og Utdanning, ikke er blant de bransjene som er blitt hardest rammet av virusbekjempelsen og nedstengingen av samfunnet. Det er også slik at vi har en relativt liten del av leieinntektene i eiendomsvirksomheten fra bransjer som er hardt rammet. I sum kan vi konstatere at Anthon B Nilsen har en sterk balanse og gode forutsetninger for å møte de utfordringer som følger av pandemien.
Virksomheten i utdanningsselskapet Intendia Group ble riktignok satt på prøve. Med myndighetenes beslutning om å stenge skoler og andre aktiviteter der flere mennesker må oppholde seg på små arealer, ble løsningen å flytte all undervisning over til nettbasert undervisning. I løpet av få dager gjorde lærekreftene en imponerende innsats. Forelesninger ble tilrettelagt og filmet, fagplaner ble lagt om for å flytte undervisning som ikke kan gjøres på nett, til senere i undervisningsåret, og viljen til å finne løsninger ble satt i førersetet. Resultatene var imponerende – undervisningen kunne stort sett fortsette uten avbrudd.
Nå skal det ikke underslås at Intendia Group hadde gode forutsetninger for å møte denne utfordringen. Blant skolene som eies og drives av selskapet, er NKI – en virksomhet med røtter i de såkalte korrespondanse- eller brevskolene, og som gjennom over 100 år har utviklet fjernundervisning til i dag å leveres på nett. Dette ga en fordel til de andre undervisningsvirksomhetene – som i større eller mindre grad allerede hadde begynt å arbeide med løsninger basert på e-læring.
En annen del av Intendia Group er Junglemap. Junglemap har utviklet en metode for nettbasert læring, kalt nano-læring – eller «bit-size learning». Denne metoden bygger på digital distribusjon av korte kunnskapsmoduler satt i et bestemt system. Denne metoden – som i dag har 3 millioner brukere i 140 land – er velegnet til å spre kunnskap fort, og ble raskt tatt i bruk i opplæring i virusbekjempelse og effektiv bruk av hjemmekontor. Kurset i virusbekjempelse ble tilbudt gratis til alle virksomheter som ønsket å ta det i bruk, og må betegnes som en stor suksess.
Når samfunnet vender tilbake til en form for normalitet, vil vi i Intendia Group arbeide bevisst med å bruke våre erfaringer til ytterligere å forbedre måten vi tilbyr undervisning på i fremtiden. Det vil også være slik at samfunnet kommer til å stå overfor en betydelig oppgave med å håndtere en forventet kraftig økning i antall arbeidsledige som følge av krisen. Det settes store krav til ledere og ansatte i Iris og Joblearn, som er blant de ledende tilbyderne av arbeidsmarkedstjenester i henholdsvis Sverige og Norge. Oppgavene blir store, og vi må ta frem vår fulle energi og våre ressurser for å bidra til å styrke arbeidslediges forutsetninger for å komme i jobb igjen.
Også da skal vi drives av «skapertrang» – en kjerneverdi som forvaltes av våre ansatte og omsettes til positive resultater både i utdanningsvirksomheten og eiendomsvirksomheten.
Peder Chr. Løvenskiold
Adm. direktør
Anthon B Nilsen AS