UTDANNING
Intendia Group
Hvert år har virksomhetene i Intendia Group rundt 30 000 deltakere på heltids- eller deltids studier. Dessuten deltar et stort antall mennesker på bedriftsinterne kurs basert på en plattform for såkalt nano-læring, levert av Junglemap – et av selskapene i konsernet.
Alle virksomhetene fokuserer på å kvalifisere mennesker for dagens og morgendagens arbeidsmarked på en måte som er til nytte både for den enkelte, næringslivet og samfunnet som sådan. Gjennom sitt fokus på kompetanseutvikling for den enkelte og samspill med næringslivet, bidrar Intendia Group til å realisere den enkeltes behov for en tilfredsstillende jobb og bedriftens behov for kompetente medarbeidere. Summen av dette er verdi for samfunnet.
Også i Norge var segmentet for arbeidsmarkedstjenester svakt grunnet forskyvninger av en rekke anbudskonkurranser som var ventet utlyst av NAV. Samlet for Norge og Sverige medførte dette en omsetningssvikt for Intendia Group på nærmere NOK 90 millioner, tilsvarende 20 %, i segmentet. Det er imidlertid ventet at aktiviteten både i Norge og Sverige vil ta seg opp i 2020. I Sverige er det ventet at Arbetsförmidlingen vil tilføres større budsjetter – selv om myndighetene skyver implementeringen av selve reformen av arbeidsmarkedsinnsatsen til 2021. I Norge begynte aktiviteten å ta seg opp mot slutten av året, og JobLearn vant i fjerde kvartal 2019 og første kvartal 2020 rammeavtaler for en potensiell omsetning på mer enn NOK 700 millioner.
Intendia Groups omsetning i 2019 ble også kraftig påvirket av salget av Bjørknes Høyskole. Salget medførte bortfall av et halvt års driftsinntekter, men ga samtidig en gevinst fra selve transaksjonen.
Totalt beløp driftsinntektene i Intendia Group i 2019 seg til NOK 961 millioner (2018: NOK 932 millioner). Dette reflekterer i tillegg til svake tall fra segmentet for arbeidsmarkedstjenester og gevinst fra salg av Bjørknes Høyskole, en positiv utvikling for yrkesutdanningene og for kursleverandøren Junglemap.
Av yrkesutdanningene viste Berghs School of Communication i Stockholm stabil drift og god utvikling. I Norge hadde de gode konjunkturene en dempende effekt på søknaden til høyere utdanning, selv om Treider og NKI i Norge viste ny vekst etter noen utfordrende år. Kursleverandøren Junglemap viste igjen god vekst og klare tegn til at virksomheten også har fått fotfeste utenfor Skandinavia.
Ved årsskiftet 2018/19 ble det gjennomført flere organisatoriske endringer i Intendia Group. Nicolai H. Løvenskiold ble valgt til ny styreleder og Mikael Kaunitz konstituert som ny konsernsjef – en stilling han tiltrådte på permanent basis i juni. I tillegg ble organisasjonen styrket med en ny leder for digitalisering av tjenester og systemer. Det vil i 2020 satses betydelige ressurser på å utvikle og implementere en ny og sømløs systemarkitektur som vil øke effektiviteten og sikre kvaliteten i de enkelte deler av virksomheten.
Berghs School of Communication
Sverige
Berghs School of Communication i Stockholm tilbyr utdanning innenfor kreativ og strategisk markedskommunikasjon. Skolen arbeider tett med næringslivet for å kunne tilby praksisnær utdanning og for å kunne tilby kompetanse næringslivet etterspør. Undervisningen tilbys som kurs, yrkesrettede utdanninger og diplomutdanninger. I tillegg tilbyr Berghs bachelorgrader der studentene fullfører utdanningen ved samarbeidende skoler i utlandet. Berghs viste en stabil drift og utvikling i 2019.
Bjørknes Privatskole
Norge
Bjørknes Privatskole driver privatistundervisning i fag på videregående nivå, og har elever som tar opp fag for å forbedre karakterer, tar nye fag for å komme inn på høyere utdanning som f.eks. medisin eller ingeniør eller skaffer seg generell studiekompetanse for første gang. Skolen har ca. 2 000 elever årlig, og er et solid tilbud for alle som ønsker å virkeliggjøre utdanningsdrømmen sin. De siste tre årene har andelen nettstudenter vært sterkt økende, og det er ventet at denne utviklingen vil fortsette.
Iris-gruppen
Sverige
Gjennom virksomheten i Iris Hadar har Intendia Group en sterk posisjon i markedet for arbeidskvalifiserende kursvirksomhet og formidling av arbeidskraft i Sverige. Helt siden en gruppe synshemmede etablerte Iris på slutten av 1800-tallet, har målet vært å hjelpe mennesker som av forskjellige grunner står utenfor arbeidsmarkedet, inn i stabile jobber. Opplæringen er fokusert på individets utvikling, og visjonen er å hjelpe hvert enkelt individ med å realisere sitt potensial.
Gjennom Competens Utbildning tilbyr Iris språkopplæring for innvandrere samt annen voksenopplæring på grunnleggende og videregående nivå. Virksomheten drives i det alt vesentlige i Stockholms-området. I første kvartal 2020 ble de to organisasjonene Iris Hadar og Competens Utbildning slått sammen for å kunne operere mer effektivt.
MedLearn er en opplæringsbedrift med fokus på helse, omsorg og pleie. Målet er å være en komplett leverandør av utdanninger på ulike nivåer i disse områdene. Kursene tilbys som voksenopplæring og yrkeshøyskole. Pedagogikken er bygget på individuell tilpasning og fleksibilitet, med mål om å gjøre elevene klare for arbeidslivet.
Virksomhetene i Iris-gruppen er helt avhengig av det offentlige som kjøper av de tjenester selskapene leverer. I 2019 reduserte det offentlige sine innkjøp kraftig, på grunn av politiske beslutninger og politisk tautrekning. Dette rammet hele sektoren, og flere av Iris-gruppens konkurrenter hadde ikke styrke til å takle nedgangen, og gikk konkurs.
JobLearn
Norge
JobLearn har en sterk posisjon innenfor arbeidskvalifiserende kursvirksomhet og formidling av arbeidskraft i Norge. JobLearn har hjulpet godt over 100 000 mennesker på vei mot jobb siden oppstarten i 2003. Kursdeltakelse finansieres av NAV. Gjennom de siste par årene har NAV begrenset sitt innkjøp av tjenester fra tiltaksarrangører, og dette kombinert med tiltagende konkurranse, har medført en betydelig reduksjon i omsetning for JobLearn. Ledelsen har imidlertid gjennomført en rekke tiltak for å styrke konkurransekraften, og på slutten av 2019 og starten av 2020 vant selskapet en rekke nye og viktige rammeavtaler med NAV.
Junglemap
Norge/Sverige
Junglemap leverer kurs til bedriftsmarkedet basert på en e-læringsplattform kalt nano-læring – eller «bit-size» learning. Virksomheten viste igjen god vekst – særlig i Sverige og Norge, og har fått fotfeste med egne kontor i England, Nederland og USA.
Junglemap lanserte nano-læring i 2007, og har i dag 6 millioner brukere i 140 land. Nano-læring er e-læringskurs som brukes av bedrifter og offentlige instanser for opplæring i områder som informasjonssikkerhet og personvern. Kursene er satt sammen av moduler på maks fem minutter og distribueres direkte til målgruppen via e-post eller andre digitale kanaler. I 2019 etablerte selskapet et datterselskap i Sverige, Junglemap Production, som vil arbeide med oppdragsutvikling av innhold for nye temaer og områder.
NKI
Norge
NKI Nettstudier har i flere år vært Nordens ledende aktør på nettbasert utdanning, og har sin spisskompetanse på yrkesrettede programmer. Årlig har skolen mer enn 8 000 studenter og tilbyr mer enn 220 studiemuligheter innen de fleste fagområder. NKI Nettstudier har fokus på å legge til rette for fleksibel utdanning ved bruk av teknologi og moderne læringsmetoder. Det er ventet at nettbaserte løsninger vil ta en stadig større del av utdanningsmarkedet på alle postgymnasiale områder.
Denne utviklingen har vært særlig tydelig i fagskolesektoren. På denne bakgrunn ble virksomheten i Treider Fagskoler og Treider Kompetanse, på starten av 2020, flyttet inn under NKI-paraplyen – alt med mottoet «kort utdanning, lang karriere».
NKI Fagskoler tilbyr utdanninger som er praktiske og direkte jobbkvalifiserende innenfor det administrative/merkantile området. Etter noen svake år viste virksomheten framgang i 2019. Konkurransekraften på nettbaserte løsninger vil styrkes videre gjennom integreringen med NKI.
Bilder Nordic School of Photography og School of Fashion Industry er spesialiserte fagutdanninger rettet mot henholdsvis fotoyrket eller jobb i moteindustrien.
Medlearn AS
Norge
Virksomheten ble etablert i Norge som en nettbasert fagskole innenfor helse, omsorg og oppvekst og tilbyr 7 godkjente fagskoler. De hadde i 2019 i overkant av 700 studenter. Plassene kjøpes i hovedsak av fylkeskommuner over hele Norge. Det ble søkt inn 3 nye fagskoler høsten 2019 – sammen med en helt ny kursportefølje.